Vzájemné seznamování osmáků

Je potřeba vědět, že seznamování může probíhat třemi způsoby: úplně bez problémů, s drobnými šarvátkami nebo s prudkými boji. Pamatujte ovšem na to, že 95% si osmáci vždy dokáží konflikt vyřešit sami bez vašeho zásahu a to i v rámci toho nejdivočejšího seznamování.

Úplně běžné jsou četné štípance na zádech, roztrhlá ouška, kousance na tlamce a na čumáčku. Až na úplné výjimky nejsou smrtelné dokonce ani kousance do krku, i když ty už mohou být nebezpečné.

Přečtěte si, co vše můžete očekávat v článku zkušené chovatelky Evy Holubcové. Najdete v něm vyčerpávající informace o tom, jak konkrétně může vypadat takové sezmanování osmáků a jak reagovat na jednotlivé situace. 

SEZNAMOVÁNÍ OSMÁKŮ

Eva Holubcová: publikováno 11.4. 2015



Způsobů jak seznámit nově příchozího s původními obyvateli je mnoho, většina z nich vede úspěšně k cíli. V prvé řadě jde o to, koho chcete seznamovat:
a) odstavená mláďata navzájem (např. od různých chovatelů)
b) odstavené mládě s původními obyvateli klece
c) dospěláka nebo již starší mládě (několikaměsíční) s původními obyvateli
d) navzájem se neznající osmáky, které jste přinesli najednou


ZPŮSOBY SEZNAMOVÁNÍ
Za ta léta jsem vyzkoušela množství variant a při posledních 3 seznamováních i zbrusu novou taktiku, kterou ale půjde uplatnit jen u dostatečně velkých klecí/voliér.


a) seznámení na neutrálním území (např. koupelna, předsíň atd.). Místo musí splňovat dvě podmínky, 1. osmáci nemohou nikam zalézt a můžete je snadno odchytit (což u nových, ne úplně ochočených osmáků je velmi důležité), 2. vejdete se tam i Vy :)


b) seznámení ve vyčištěné, důsledně vygruntované voliéře s obměněným či umytým vybavením (pamatujte, že osmáci každou věc mají označkovanou :)


c) seznámení skrze klece stojících u sebe, efekt to má ale jen ten, že se očuchají, ví o sobě, ale tímto hasne, ale pro lidi, co se bojí problémů, je to dobrý test a první krok


d) seznámení v původní kleci s původními osmáky za dodržení určitých pravidel


Tuhle variantu, která je dost riskantní jsem provedla při posledních 3 seznamováních, kdy vždy šlo o kombinaci mláďat s dospěláky. Nově příchozí nováčky jsem od původních oddělila mřížkou a tito pobývali ve spodku voliéry. Ve spodku bylo staré stelivo, prochcané, probobčené od původních obyvatel. K dispozici měli písek, hamaki, i kolotoč, který předtím užívali původní obyvatelé. Dále měli možnost se přes mřížku čuchat s původními obyvateli. Za několik dní už nasákli komplet pachem voliéry a teprve potom (!) jsem seznamovala. Šlo to hladce a bez problémů, ale to u mrňousků s dospěláky je časté.

JAK PROBÍHÁ SEZNAMOVÁNÍ
a) odstavená mláďata navzájem (např. od různých chovatelů)


Bez problémů, miminka se ještě neumí ani rvát, můžete je dát hned po přinesení k sobě, velmi rychle se spřátelí.


b) odstavené mládě s původními obyvateli klece


Mrňousky většina osmáků přijme bez problémů, jen je očichají a často o ně začnou rovnou pečovat (nuňat). Ale je třeba počítat s tím, že se můžou pohádat, zvláště pokud nově přinesení jsou velmi sebevědomí (často z nich budou noví šéfové) a nebo hysteričtí. U mě drtivá většina mrňousků byla přijata ihned a nebo i s dohadováním, ale bez zkřiveného chlupu. Nebuďte překvapení, když jsou mrňousci vyděšení a naopak útočí na původní obyvatele, kteří jsou třeba 5x větší než oni. Nechte to na starších, oni je sami uklidní a vyřeší se to, nezasahujte do toho :) Pak jsem měla dva speciální případy. Mrňousek se s dospělákem pustil do několikaminutového velmi prudkého boje, který samozřejmě prohrál a tím bylo vyjasněno, a o pár minut později už se chystali do lože. V druhém případě se dva nově přinesení mrňouskové potkali se starým, nevrlým osmákem, kterého zaskočil nečekaný odpor mrňousků se podřídit. Vyříkávali si to tři dny, výsledkem byly procvaklé uši a pysk, přitom ale spolu po nocích spali na hromádce. Vyřešilo se to podřízením se mrňousků :) Většinou to ale proběhne naprosto hladce. Počítejte možná jen s tím, že se vám mohou pohádat původní obyvatelé, protože mohou nastat změny v hierarchii i u nich. Je to přechodná záležitost.


c) dospěláka nebo již starší mládě (několikaměsíční) s původními obyvateli


Tady mohou nastat komplikace, protože dospěláci se už navzájem nešetří a může téci krev. Je to vždy podstatně komplikovanější, než u mrňat navzájem nebo mrňat s dospěláky. Opět platí, že se musí ujasnit hierarchie dospěláků vůči sobě navzájem, které ale může klidně trvat i týden (!) a usazovat se ještě nějakou dobu. Více viz průběh seznamování. Tady doporučuji seznámit buď na neutrálním území (a pak dát do vyčištěné klece) a nebo v nové voliéře, odpadne Vám teritorialita a zůstane jen snaha ujasnit si hierarchii.


d) navzájem se neznající osmáky, které jste přinesli najednou


Dejte je všechny rovnou do klece, kterou pro ně máte připravenou a nebo napřed seznamte na neutrálním území a pak dejte do klece. Počítejte s tím, že se nikdo z nich navzájem nezná a že ujasňování může být dost prudké.

SEZNAMOVÁNÍ: ZÁSADY A PRAVIDLA
a) dostatečný prostor (tj. velká klec/voliéra odpovídající vyššímu počtu osmáků)


b) nováček má mít bezpodmínečně možnost úkrytu, který si sám dokáže i uhájit proti libovolnému počtu osmáků. Obvykle to bývá roura, výklenek, prostě cokoliv, kam se vejde jen jeden a dobře to uhájí proti ostatním. Bude tam obvykle první dny i spát nebo si tam odnášet mlsky.
c) rozmístěné dostupné seno po voliéře, nováček musí mít možnost se dostat k senu, ze začátku se může bát žrát s ostatními nebo ho ostatní nenechají v klidu žrát – ještě si ujasňují hierarchii.


d) NEZASAHOVAT. Hierarchii si ujasnit musí, i za cenu nějakého štípance, vytrhaných chlupů, procvaklého ucha a v nejhorším případě krvavého hryzance. Někdy se přihodí škrábnuté víčko. Vše se zahojí! Obvykle hryzanců nebývá více než jeden, max 3. Zasahovat byste měli v případě, pokud dotyčné zvíře je zkrvavené, nebrání se a přesto je neustále napadáno kousanci (ne štípanci, ale tvrdými do krve rafnutími). Tato varianta u mě za asi deset let a spousty seznamování NIKDY nenastala.


e) buďte spravedliví, je to nejdůležitější ve vztahu s jakýmikoliv zvířaty. Zvířata velmi dobře rozlišují, co kdo dostal a jak se ke komu chováte.
Pamlsky dávejte VŠEM, pokud se chcete mazlit, berte je postupně všechny. V každé osmáčí skupině se najde někdo, kdo se člověkem, kromě přebírání pamlsků, komunikovat nepotřebuje. Proč taky, má své kámoše. Ale i takové zvířátko musí být zvyklé na nejzákladnější manipulaci (být zvyklý na dotyk ruky a přenášení), ale to odbočuji od seznamování.


f) zachraňování „chudáka osmáka“ - neexistuje, že budete vytahovat osmáka, který je nejvíce bit, a mazlit ho. Ne, ne, ne. Dotyčný osmák je zpravidla tvrdohlavý nebo hysterický a nechce se podřídit. Tím, že ho vytáhnete, necháte se ho vychrápat u vás, on nabere síly, odpočine si atd., to celé jen prodlužujete a jemu tím opravdu nepomůžete.


g) šikana – často je možné vidět tiše se plížícího se původního osmáka za nováčkem, rychlé štípnutí a útěk, je to otázka pár dní a pomine to. Můžeme si o tom myslet své z morálního hlediska, ale opět platí, že štípanec je jen nepříjemný a tato šikana do pár dní odezní.


h) boxování a přetlačování – není důvod řešit, normální, běžný osmáčí jev a neškodný


ch) osmáčí kung-fu – opět do toho nezasahujte a radím ani neotvírat voliéru, neboť se může stát, že razantní kopanec nakopnutého osmáka pošle ven z klece


i) chlupatá koule – pokud rychle do pár vteřin nepomine, osmáci jsou v sobě dále zaklesnutí,ZASAHOVAT. Tady hrozí hluboké hryzance zrovna na krku, které jsou nebezpečné kvůli vykrvácení. Na dotyčné hoďte kus hadru, udělejte hlasitý zvuk a nebo stříknete vodu. Nesahejte na ně, nebo se Vám odmění kousnutím.


j) ječení, křik, kvílení, nadávky – neřešte, průvodní jev


k) gangsterský chvat – zpravidla větší a silnější osmák přirazí slabšího ke stěně (nebo jakékoliv opoře), zatímco slabší bezmocně ječí. Neřešte :) Silnější by ho měl pustit bez následků


l) intenzivní čichání – normální, neřešte, může to být otázka minut, ale i týdne


m) znásilňování - je to normální, dělají to kluci i holky, kdy si dokazují svoji nadřazenost. U kluků je to občas spojené i s využitím druhého jako "chlupaté Anči"


n) čas – každý osmák je jiný, každé seznamování může být trochu jiné, tedy i jinak časově náročné, klidně může trvat i týden, než se usadí, i déle. Obvykle je to ale rychlé, vyřešené do pár dnů. Takže jenom vydržet!


o) hierarchie – je nutné počítat s tím, že v nové skupině si osmáci musejí ujasnit hierarchii, je to normální a usadí se to brzo.
A nakonec... Jakmile jsou schopní vedle sebe odpočívat, jíst spolu seno a spát atd., tak máte vyhráno a nenechte se zviklat ještě doznívajícími debatami! Ty totiž budou občas probíhat i ve stabilním osmáčím společenství.
Suma sumárum, zasahujete pouze ve 2 případech. A těmi jsou: a) chlupatá koule, která za pár vteřin nepomine sama od sebe – účelem je rozehnat od sebe (ne rozdělit!!!), b) neustálé napadání (do krve) osmáka, který se nebrání(!). Varianta b) u mě nikdy nenastala, ale stát se mi, budu postupovat podle toho, jestli ho napadá jenom jeden a nebo všichni. Pokud jen jeden, oddělím agresora, pokud všichni, tak dotyčného. A začnu seznamovat jinak, jinými cestami.


Všechna seznámení mi dopadla dobře, nikdy nebyl důvod rozdělovat. Jiné metody seznamování v případě selhání předchozího tedy neznám, protože nebylo třeba je použít. V současné době mám bandu 8 kluků, která se skládá ze dvou pětiletých, tří čtyřletých, jednoho skoro šestiměsíčního a dvou několikaměsíčních mimin, kteří obývají dvoumetrovou voliéru.


originál článku najdete na odkaze http://www.tbdiamond.cz/seznamovaniosmaku.htm

1 komentář:

  1. Mam osmaka stari cca 5let dneska jsem prinesl domu dalsi tri mlady osmaky stari cca 5mesicu dal jsem tri mlady k tomu starsimu a ten je uplne bez problemu prijal,jak pani pise ocichal onunal a byli kamosi,ja byl stastny jako blecha

    OdpovědětVymazat