Sušená růže - skvělý domácí pamlsek

Sušená růže je pro osmáky oblíbenou lahůdkou. Když květy na zahrádce začínají odkvétat a opadávat, nastávají u nás žně a velké sušení, abychom zajistily zásoby omamně voňavých pamlsků na zimu.

Sušení 2016: Letos poprvé vyzkoušíme i jak osmákům budou chutnat sušené květy slézu.

Sušení, účinky a dávkování
Pokud máte vlastní růže, můžete si pro osmáčky nasušit vlastní pamlsky. Růže ovšem nesmí být chemicky ošetřené.


Sbíráme plně rozkvetlé, klidně i odkvétající růže a sušíme po lístcích. Nikdy nenechávejte sušit celé květy, protože takto mají tendenci uvnitř plesnivět. Lístky je dobré sušit v co nejtenčí vrstvě, na sítu (u nás slouží staré sítě do oken) nebo třeba na pečícím papíře a často prohrábnout a provzdušnit. Po usušení mají lístky omamnou silnou vůni.

Někteří osmáci růže naprosto milují a tak sušené lístky často poslouží i místo jinak většinou vydatných pamlsků. Pro všechny osmáčky jsou ale vítaným zpestřením. Je také možné vypozorovat, že osmáčkům některé odrůdy chutnají více než jiné.

Všechny kultivary růží mají také mnohé blahodárné účinky: celkově zklidňují, regulují zažívání, léčí záněty, mají antivirové, antibakteriální, antimykotické i antioxidační účinky, díky nimž se růže podává i při cukrovce a mírně snižují hladinu krevního cukru.
Protože růžové lístky obsahují množství účinných látek, třísloviny a silice, podáváme je v omezeném množství (pár lístků na osmáčka za den, nepodáváme každý den).
.

Žádné komentáře:

Okomentovat