Umělý odchov mláďat


V chovatelství, stejně tak jako v přírodě, se někdy objeví problémy a porod mohou provázet nečekané komplikace. V některých smutných případech dochází k úhynu samice, nebo samice není schopna se o svá mláďata postarat. V takovém případě je možné se pokusit ručně o umělý odchov. Pokud se v takové situaci ocitnete, zde je několik tipů, jak se o mláďata postarat a zvýšit tak jejich šanci na přežití. Sami jsme byli před tuto svízelnou situaci za roky chovatelství už 2x postaveni, naštěstí s úspěchem. 

Je třeba mít na paměti, že i při sebelepší snaze nelze plně nahradit péči matky, proto se o umělý odchov nepokoušejte, pokud nemáte jinou možnost. Navíc záchrana mláďat vyžaduje i jistou dávku odhodlání a vytrvalosti s nejistým výsledkem. Za pokus to ale z vlastní zkušenosti rozhodně stojí. Je možné zdárně odchvat i čerstvě narozená mláďata. Nám se podařil i hotový zázrak, a to úspěšný odchov mláděte narozeného o týden předčasně, navíc císařským řezem při hysterektomii (odstranění dělohy). 

Pojďme se podívat, co je pro takovou záchranu potřeba. Pro přežití mláďat je nezbytné zajistit 3 prosté věci v následujícím pořadí: 

1. teplo / 2. krmení / 3. hygienickou péči

Pomůcky které nám to usnadní:

  • tepelný zdroj (elektrická vyhřívací podložka, termofor apod.)
  • instantní mléko pro koťata nebo štěňata (veterinář či chovatelské potřeby)
  • 1ml malá stříkačka (s jehlou s růžovým nástavcem), pipeta či kapátko (lékárna)
  • fenyklový čaj nebo kapky Sab Simplex (lékárna apod.)
  • měkký pelíšek
  • vatové tyčinky nebo čistý štěteček
  • krabice papírových kapesníků
  • kuchyňská váha
  • termoska
  • později: instantní tekuté seno RodiCare apod. (veterinář či chovatelské potřeby), Neslazená mrkvová šťáva/přesnídávka (DM drogerie apod.), ovesné vločky
  • pevné nervy (k nezaplacení)

Teplo

Prvořadý nejdůležitější úkol je zajistit maličkým stálé teplo. V ideálním případě 37 °C, což je tělesná teplota osmáků. Mláďata v prvních dnech života totiž nejsou schopna regulovat svou tělesnou teplotu a ta je nezbytná pro jakékoliv další fungování organismu (Jedná se minimálně o prvních 8 dnů – než dosáhnou váhy aspoň 24g). Teplotní výkyvy pro mláďata znamenají mnohem větší výdej energie, proto by měla být teplota ideálně stabilní. Toho můžeme dosáhnout například za pomoci:

  • vyhřívací podložky, nahřívací elektrické dečky, umělé kvočny pro odchov kuřat, vysoušeče bot apod.

  • Nouzově lze použít s pravidelnou výměnou vody: termofor, lahev s teplou vodou, gumovou rukavici s teplou vodou apod.

Aby měla mláďata komfort, je dobré využít nějakou měkkou látku + něco chlupatého – plyš, plyšák, apod. Nám se výborně osvědčil plyšový povlak na polštář na zip, do kterého se dobře vkládalo topné těleso, aby nedošlo ke kontaktu a případnému popálení. Teplotu je dobré překontrolovat teploměrem. Jakmile je zajištěn tepelný komfort, pokračujeme s krmením.

Krmení

Nejlepší mléko pro osmáky je samozřejmě to osmáčí. Sehnat ale náhradní kojící matku s podobně starými mláďaty, která si mláďata úspěšně osvojí, není nic snadného. Když krmení zůstane na člověku, je potřeba si uvědomit časovou náročnost. Mláďata potřebují nakrmit každé 2 hodiny po celých 24 hodin ve dne i v noci. Během druhého týdne už je možné například interval nočního krmení prodloužit na každé 3 hodiny. 


Mateřské mléko lze nahradit instantní náhražkou mléka pro koťata či štěňata. Obojí se nám osvědčilo a mláďata na něm dobře prospívala. Zkušenost máme především s instantní náhražkou od společnosti Beaphar, která je běžně dostupná v prodejnách chovatelských potřeb i u veterinářů. Prášek se následně ředí v poměru 1:5 (1 díl mléka a 5 dílů převařené vody). My jsme místo vody používali slabší heřmánkový nebo fenyklový čaj jako prevenci trávících obtíží). Je užitečné připomenout, že 1ml vody = 1gram. Na pár krmení nám vystačila dávka z 5 g instantního prášku a 25 ml čaje. Vzniklou směs je třeba pravidelně obměňovat a mezi krmeními uchovávat v ledničce.

Přikládám i recept z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně na domácí náhradu krmné směsi pro odchov mláďat býložravců, především veverek, morčat, králíků a dalších, které je možné použít i pro osmáky: 

  • 50 dílů polotučného mléka
  • 38 dílů nízkotučného tvarohu
  • 6 dílů smetany
  • 5 dílů žloutku
  • 1 díl stolního slunečnicového oleje (kvůli tuku, na podporu vylučování, při průjmu ubrat)
  • 5 kapek Sab-simplex (dětské kapky proti nadýmání, volně dostupné v lékárně)

Nouzově a dočasně lze použít i neslazené kondenzované mléko ředěné v poměru 2:1 fenyklovým/ heřmánkovým čajem/ odvarem z ovesných vloček apod. 

Mléko se nesmí podávat studené, ale ohřáté na tělesnou teplotu. Poměrně rychle vychladá, proto je dobré si nachystat misku s horkou vodou a do té teprve vložit mističku s mlékem. Teplotu mléka je dobré si průběžně kontrolovat na vnitřní straně zápěstí, má být příjemně teplé.

Jak ale dostat mléko do tak malého tvorečka? Nejlépe poslouží malá 1ml stříkačka, která se dá sehnat v lékárně nebo u veterináře. Dá se s ní krmit, ale její konec je na tak maličkou tlamičku stále moc velký, tak jsem na ni vymyslela zlepšovák, který se výborně osvědčil, a to v podobě tlustší jehly s růžovým koncem. Stačilo z nástavce jen vyndat samotnou jehlu, nožem začistit plastová "křidélka" a vznikl ideálně velký "dudlík". Alternativou může být i pipeta, nebo oční kapátko apod.



Umělé mléko neobsahuje potřebné protilátky, které obvykle matka svým mláďatům předává, stejně tak neobsahuje i potřebné hormony, které u mláděte spouštějí sací reflex, proto může být krmení v prvních dnech obtížné a bude zapotřebí trochu trpělivosti. Zepředu má mládě řezáky, ale z boku je za zuby mezera, do které lze stříkačka dobře vložit. Osvědčilo se nám mládě zabalit do papírového kapesníku a tím jej trochu znehybnit. Uvádí se, že při každém krmení mláďata přijmou 5-7 % své tělesné hmotnosti, ale za začátku to bude pravděpodobně méně. Je dobré mít po ruce papírové kapesníky a průběžně je čistit, protože ze začátku bude pravděpodobně více mléka na mláděti než v něm. Dejte pozor, aby nedošlo k vdechnutí mléka do plic, které by mohlo vést k rozvoji nebezpečné pneumonie (zápalu plic). Mléko je třeba dávkovat pomalu, aby neteklo i nosem. V takovém případě je dobré okamžitě očistit kapesníkem. 

Důležité je pravidelně kontrolovat kolik mláďata váží. Průměrná váha novorozených osmáčích mláďat se uvádí 14,6 g, ale může se pohybovat v rozmezí 6-17 g.  Během prvních dvou dnů se může stát, že mládě vůbec nepřibírá, důležité ale je, aby váha neklesala. Později už obvykle stoupá o 1-3 g/den. 

Hygiena

Po každém krmení je potřeba mláděti pomoct s vyprazdňováním jemným třením genitální oblasti a bříška jemným štětečkem či vatovou tyčinkou. Nahrazuje se tak péče matky, dochází ke stimulaci močového měchýře a mládě často téměř okamžitě močí, proto je dobré mít papírový kapesník opět v pohotovosti. Moč a výkaly je třeba z hnízda pravidelně odstraňovat. Stejně tak je třeba hlídat zadeček, zda je čistý a nejsou na něm zaschlé výkaly. V takovém případě je neprodleně odstraníme štětečkem namočeným v teplé vodě. Stříkačku i vše potřebné je dobré udržovat v čistotě, v ideálním případě používat převařenou vodu. 

V některých případech kdy se o mláďata stará aspoň jejich otec, je možné mu celou tuto starost i se zahříváním přenechat a vracet mu do péče jen nakrmená mláďata. Samozřejmá je jeho kontrola.



Odstav

Protože je každodenní péče o mláďata časově náročná, je důležité začít s odstavem co nejdříve. Tedy dříve než je obvyklé. Obvykle se mláďata kojí po dobu nejméně 3 týdnů, často až do věku 6ti týdnů. Jen pár dnů po porodu už mláďata mohou ochutnávat pevnou stravu nebo trus (je to prospěšné pro střevní mikrobiom). První pevnou potravu mláďata obvykle pozřou, když je jim asi 6 dní, zatím ji ale nemohou pořádně strávit, dokud jim není cca 15 dní. Než bude možné mláďata odstavit, je potřeba na to postupně připravit jejich trávící enzymy. Mláďata postupně nahrazují střevní enzymy laktázy (enzymy používané k trávení mléka) enzymy sacharázy (enzymy pro trávení tuhých krmiv). V průběhu druhého týdne už jim postupně můžeme zkoušet nabízet kromě pravidelného krmení mlékem i misku s kaší. Je dobré si pořídit v chovatelských potřebách nebo u veterináře tekuté instantní seno. To je pak možné ředit nepřislazovanou mrkvovou šťávou nebo mrkvovou přesnídávkou s ovesnými vločkami. Jako prevence nadmutí a zažívacích obtíží poslouží opět fenyklový čaj nebo pár dětských kapek Sab Simplex. Jakmile jsou mláďatům 2 týdny, nabízejte jim kaše i běžné tvrdé krmivo pravidelně. Pokud o ně projeví zájem a začnou je jíst, můžeme zahájit odstav a postupně prodlužovat intervaly krmení mlékem. Během odstavu je potřeba mláďata denně vážit, abyste mohli sledovat jejich růst a kontrolovat, zda mají dostatek energie. Bylo prokázáno, že mláďatům plně funguje vlastní termoregulace až při váze 24-25 g a to při pokojové teplotě. Tato váha se v jejich vývoji dá považovat za klíčovou a nejkritičtější období je v tuto chvíli už za námi. 

Přikrmování

V některých případech, zvláště u mnohopočetných vrhů, když některá mláďata váhově zaostávají, je možné matce trochu pomoct a těm nejmenším z nich trochu přilepšit, aby bylo jisté, že každé z nich dostane dostatek výživy. Samice osmáka má pouze 8 struků a některá slabší mláďata se k nim nemusí pokaždé dostat. Pokud žádné mládě nezaostává, je přikrmování zbytečné. Například u nás se narodilo samičce Oshi v jednom vrhu rekordních 10 mláďat a přikrmování nebylo vůbec nutné. 

Rizika

1) Mláďata, která jsou vychovávána bez přítomnosti matky si mohou nést následky v podobě abnormálního vývoje mozku, které mohou mít nepříznivý dopad i na jejich chování v dospělosti. Na vině jsou brzké nepříznivé emocionální zkušenosti a kritické jsou především první tři týdny života. Pro správný vývoj potřebují cítit pach a slyšet hlas své matky, který je uklidňuje a je pro ně silným pozitivním emocionálním signálem. Proto bychom se měli vyhnout jakémukoliv zbytečnému stresovaní mláďat. Jestli je to možné, je dobré přidat do jejich blízkosti aspoň něco co má na sobě matčin pach. Pokud je to trochu možné, je dobré nechat s mláďaty aspoň otce, který se bude snažit matku zastoupit. V některých případech může pomoct i jiná samice, která žila ve skupině s matkou. Samice osmáků totiž hnízdí často komunitně a jiné samice se na péči také podílí. 

2) Mláďata odkojená náhražkou mateřského mléka mají oslabenou imunitu a mohou být náchylnější k infekcím. V prvních dnech života totiž přirozeně sají od matky mlezivo (kolostrum), které se od pozdějšího mléka liší svým složením. Novorozeným mláďatům zajišťuje pasivní imunitu obsahem hotových protilátek od matky v prvních týdnech života, dokud se jejich vlastní imunitní systém plně nevyvine.

Luniččin příběh

když se stala naše Luna podruhé maminkou osmi krásných osmyšátek nastaly třetí den vážné poporodní komplikace a podstoupila operaci, při které jí bylo nutné vzít dělohu i vaječníky. Začala být apatická, tak jsme se o Velikonočním pondělí rychle vydali na veterinární pohotovost. Paní veterinářka zjistila, že je něco špatně s dělohou a střevem, které začalo přirůstat. Naštěstí jsme přišli včas. Lunička společně s námi zabojovala jako lvice. Domů jsme dostali Lunu s vyholeným a sešitým bříškem, které jsme podávali léky na bolest a zánět, ATB injekce, prášky na podporu peristaltiky a krmili ji stříkačkou tekutým senem. Zvládli jsme průběžně i komplikace s hnisající ránou. Mléko samozřejmě ztratila a péče o 8 hladových mláďat zůstala na nás. Naštěstí všechna mláďata zabojovala společně s námi a podařilo se zachránit úplně všechny. Když byla Lunička z nejhoršího venku, přidali jsme k ní do marodky i její mláďata. I když je nekrmila, svědomitě se starala aspoň o teplo a hygienu. Luničce jsme nechali pískovou dceru Oshu a užívala si ještě 5 krásných let spokojeného života, kdy nás v osmi letech opustila.



Iggův příběh


Ve čtvrtek 6. dubna 2023 postihla Degudrey smutná událost. U Frigg v hnízdě se z ničeho nic přes noc objevila malá slabá čerstvě narozená holčička, ale místo radosti jsme začali mít starost o samotnou Frigg. Na první pohled něco nebylo v pořádku. První termín porodu měl být až o 6 dnů později a Frigg nebyla viditelně ve své kůži. Měl to být její poslední porod, se kterým jsme už ani nepočítali. Frigg byla už od ledna bez samečka s tím, že jí začne zasloužený odpočinek a bude už jen hrdou babičkou, sama za svůj život odchovala už tři krásné vrhy. Spěšně jsme domluvili návštěvu na veterině a mezitím jsme zjistili, že mládě už bohužel nežije. Jaké bylo překvapení když rentgen v ordinaci ukázal, že jsou uvnitř ještě dvě další mláďata. Od porodu ale uběhlo už nejméně 6 hodin, sono žádné srdíčko neukázalo, tak jsme se rozhodli pro císařský řez, pro záchranu Frigg. Před asi 6ti lety podobný zákrok úspěšně zvládla naše Lunička, která pak spokojeně žila ještě spoustu krásných let. Milovaná Frigg bohužel to štěstí neměla a krátce na to nás opustila. K překvapení všech nám tu po sobě zanechala malého modrého chlapečka, který prokázal ohromnou vůli žít. Jedno z mláďátek bylo nakonec přece jen naživu!

Tímto nám začal nelehký úkol, a to pokusit se o malý zázrak. Připravili jsme vše potřebné. Za pomocí umělé elektrické kvočny pro kuřátka a měkoučkého plyšového povlaku na polštář jsme malému nachystali teplý pelíšek a okamžitě připravili mléko. Po troškách se mi podařilo do něj pár kapek přece jen dostat. Zbývala už jen masáž bříška a zadečku a šup zase do tepla. Příliš jsem nedoufala, že to snažení bude mít dobrý konec, ale kvůli Frigg jsem se rozhodla pokusit o nemožné. Malý prcek dostal jméno Igg a podle výpočtu se narodil 81. den, (obvyklá doba březosti je u osmáků 86-93 dnů). Mláďata osmáků se obvykle rodí dobře osrstěná, mají otevřené oči i uši, to vše malý Igg ještě neměl. Měl jen pár chloupků na hlavě, oči zavřené a uši přitisknuté k hlavičce a vážil jen 8 g. Na takto předčasně narozené mládě, to naštěstí nebyla úplně špatná váha. Začal nám krmící kolotoč v dvouhodinových intervalech. Namíchat mléko, ohřát mléko, nakrmit mimino, masírovat štětečkem a uložit do tepla. Konec stříkačky byl na jeho malou tlamičku příliš velký, tak jsem přemýšlela jak si krmení usnadnit. Nakonec výborně posloužil nástavec z jehly. Jehlu jsem vytáhla a zůstal mi ideálně velký dudlík. Stačilo jen odstranit přebytečná plastová křidélka nožem. V prvních dnech jsem byla ráda, že se mi do Igga podařilo za jedno krmení dostat aspoň pár dílků 1ml stříkačky, jeho sací reflex nefungoval, od 4. dne se to ale zlomilo, malý začal s přestávkami sám sát a někdy vypil i víc než celou stříkačku. Dudlík si sám držel pacičkami a někdy i přitahoval zoubky. Z malé nahaté fazolky se pomalu proměňoval malý osmáček. Noční vstávání mi dávalo pořádně zabrat, ale první týden jsem dodržovala dvouhodinový interval. V noci později 2 a půl hodinový interval a po 1. týdnu občas i 3 hodinový. Vždy když mě Igg zaslechl, tak se poctivě hlásil o mléko, jinak čas mezi krmením spokojeně prospal. Malý Igg se stal také velkým cestovatelem, jezdil s námi podle potřeby i autem ve své krabičce s výhřevnou podložkou a teplým pelíškem. Během cesty výborně posloužil povlak na polštář, který tvořil pelíšek. Měl zip a dovnitř jsem vždy na cestu vložila gumové rukavice s horkou vodou. Tak malý a už má za sebou i spoustu kilometrů. :-) Mezitím jsem doufala ve smělý plán. Dcera Frigg – Wardrunka měla termín porodu o dva dny pozdější než Frigg. Moc jsem si přála, aby jej přijala ke svým mláďatům, aby zažil péči osmáčí maminky, aby ho ta ztráta matky co nejméně poznamenala. Wardrunka si nakonec dala načas a před půlnocí 17. dubna (90. den březosti) porodila krásných 5 zdravých a silných mláďat. Výborně se hodilo, že jich neměla více a následující den, jsem se pokusila malého v tu dobu již téměř dvoutýdenního Igga vložit do pelíšku. Před tím jsem ho ještě zabalila do kapesníčků z hnízda mláďat, aby aspoň trochu nasál potřebný pach. Wardrunka malého vetřelce okamžitě adoptovala, potíž začala být v samotném Iggovi. Ten utíkal z hnízda automaticky za mnou. Wardrunka se jej snažila tahat v zubech zpátky do pelíšku k ostatním, ale malý bojovník se rozhodl bránit. Mrskal sebou a dokonce začal zmatenou Wardrunku štípat. Vůbec nebyl zvyklý na nošení v zubech a dost se mu to nelíbilo. Matky mláďata takto běžně nosí a ta se nechávají nosit jako hadrové panenky. Igg je ale speciální. Nakonec po pár výstupech spokojeně usnul v hnízdečku s ostatními a ze mě byla rázem nejšťastnější osmáčí máma na světě. :-) Jestli vše dobře dopadne malý Igg už v Degudrey nejspíš zůstane. Držte tomu malému uličníkovi pěsti, ať se mu daří.






zdroje: 

http://www.degutopia.co.uk/degubreedhow.htm

http://www.degutopia.co.uk/deguhandr.htm

https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2015/Brezen-2015/Umely-odchov-osirelych-mladat-zajice-polniho 

Woods, C. and Boraker, D. (1975) 'Octodon degus.' Mammalian Species67 (5).

Moncomble, A., Coureaud, G., Quennedey, B., Langlois, D., Perrier, G. and Schaal, B. (2005) 'The mammary pheromone of the rabbit: From where does it come?' Animal Behaviour69 (1): 29-38.

Ziabreva, I., Poeggel, G., Schnatel, R. and Braun, K. (2003) 'Separation-induced receptor changes in the hippocampus and amygdala of Octodon degus: Influence of maternal vocalisations.' Journal of Neuroscience23: 5329-36. 

Jezierski, G., Braun, K. and Gruss, M. (2006) 'Epigenetic modulation of the developing serotonergic neurotransmission in the semi-precocial rodent Octodon degus.' Neurochemistry International48: 350-7.

Poeggel, G., Lange, E., Hase, C., Metzger, M., Gulyaeva, N. and Braun, K. (1999) 'Maternal separation and early social deprivation in Octodon degus: Quantitative changes of nicotinamide adenine dinucleotide phosphate-diaphorase-reactive neurons in the prefrontal cortex and nucleus accumbens.' Neuroscience94 (2): 497-504.

Helmeke, C., Ovtscharoff, W., Poeggel, G. and Braun, K. (2001) 'Juvenile emotional experience alters synaptic inputs on pyramidal neurons in the anterior cingulate cortex.' Cerebral Cortex, 11 (8): 717-727.

Becker, M. I., De Ioannes, A. E., Leon, C. and Ebensperger, L. (2007) 'Females of the communally breeding rodent, Octodon degus, transfer antibodies to their offspring during pregnancy and lactation.' J Reprod Immunol.74

Braun, K., Kremz, P., Wetzel, W., Wagner, T. and Poeggel, G. (2003) 'Influence of parental deprivation on the behavioural development in Octodon degus: Modulation by maternal vocalisations.' Dev Psychobiol.42: 237-245.

Helmeke, C., Ovtscharoff, W. Jr, Poeggel, G. and Braun, K. (2008) 'Imbalance of immunohistochemically characterized interneuron populations in the adolescent and adult rodent medial prefrontal cortex after repeated exposure to neonatal separation stress.' Neurosci.1 (3): 18-28.

Long, C.V. and Ebensperger, L.A. (2009) 'Pup growth rates and breeding female weight changes in two populations of captive bred degus (Octodon degus), a precocial caviomorph rodent.' Reprod Domest Anim., pp. 8, doi: 10.1111/j.1439-0531.2009.01470.x ISSN 0936-6768.




Žádné komentáře:

Okomentovat