Ze světa: černý degu nová generace

Francouzská chovatelka, Aurélie Leborgne, majitelka jednoho z prvních černých osmáčků hlásí, že se narodili "černouškovi" potomci. 




Ve vrhu se podle předpokladů žádný černý potomek neobjevil, protože černý gen je recesivní, podobně jako ostatní barevné mutace. (tzn., že k tomu aby se u mláděte projevil je nutné, aby ho nesli oba rodiče). Černí osmáčci by se tedy měli objevit v následující generaci. 

Aby se to povedlo, bude tedy Aurélie pravděpodobně křížit mláďata s příbuznými tohoto černého samečka...(ve šlechtění běžná metoda inbreeding - křížení příbuzných jedinců - bez které není možné ustálit požadovaný gen) a jestli se vše povede, jak má, budou po světě běhat další černí osmáčci možná už koncem tohoto roku!:)




A kde se tento černý osmák vzal? Aurélie v loňském roce (2014) náhodně objevila v jednom z francouzských zverimexů černého samečka, jeho sestru, zřejmě nesoucí černý gen, a jejich společného černého syna. Právě tento syn je otcem výše zmíněného vrhu.
Momentálně tedy existují 2 černí samečci, a několik jedinců, nesoucích černý gen.

vlevo syn, vpravo otec


Zajímavé je, že tato černá barevná mutace nevznikla záměrem, ale vyvinula se spontánně, nebo možná volným křížením příbuzných osmáků ve zverimexu. (Podobným způsobem vznikla také agouti-white mutace.)
Principiálně černý gen funguje podobně jako pískový. Objevuje se zde totiž recesivní non-aguti mutace, která způsobuje, že se černá barva šíří do celého chlupu a přebíjí žlutý pigment. (zbarvení aguti znamená, že chlup má jednu část do černa a druhou do zrzava. Je typická pro divoká zvířata a pro osmáky je běžná jako základní barva)


O černých osmácích se šířily zvěsti už v minulosti, ale většinou se jednalo o nepodložené informace, nebo fámy. Jediná fotka se v minulosti objevila na stránkách degutopia, ale zde se jednalo pouze o velmi tmavé zbarvení aguti.
Černý kabátek má také divoce žijící hlodavec kururo, "bratranec a soused" divokých osmáků.

V současné době poskytla Aurélie jednoho ze dvou černých osmáků německým chovatelským stanicím Happy Degus a Fluffy furballs, které v polovině března tohoto roku společně spustily projekt "Černý degu".






informace pocházejí z fcb skupiny Degu international. Autorem fotografií tam zveřejněných je ©Aurelie Lebornge.


Žádné komentáře:

Okomentovat