Lajka a její miminka z vrhu L :-)

Jen pár hodin po tom v ten samý den, co Galadriel porodila svoje miminka z vrhu J, začala rodit  i Laječka. Na svět přivedla jako prvorodička tři krásné pískové uzlíčky. Jedna samička a dva semačci se narodili trochu drobnější (9,10,11g), ale už teď jim nechybí elán a síla prozkoumávat okolí domečku. Držíme jim moc pěsti, ať to všechno doženou. 

Galadriel a Lajka spojily svá miminka do jednoho chumlíku a tím pádem každé má ne jen jednu, ale rovnou dvě maminky. :-) U Laječky se bohužel v průběhu poslední třetiny březosti objevily komplikace v podobě cukrovky, tak jsem za zdárný porod a zdravá miminka dvojnásobně vděčná. Z těchto důvodu, to bude Laječčin poslední vrh a další miminka už mít nebude, bude si užívat jen jako mazlík a případně tetička.  Podle pana veterináře to způsobily rozhozené hormony podobně jako u lidí při těhotenství, kdy se občas vyskytuje tzv. těhotenská cukrovka. Podle něj je to u naší Lajky genetická záležitost, nikoliv získaná vlivem špatné stravy, kterou absolutně hlídáme. Březost se stala v tomto případě bohužel spouštěčem. Z toho důvodu budou miminka nabízena důsledně pouze jako mazlíčci!! 
Miminka jsou zdravá, ale nějaká ta pravděpodobnost že by se mohli stát nositelem tady je. Při správné stravě a dobré péči i kdyby měli tu smůlu a zrovna některé z nich mělo pro cukrovku genetický předpoklad, se ale vůbec nemusí nikdy projevit. Noví majitelé proto budou poučeni.
Na osmáčcích s cukrovkou a šedým zákalem se nesmí odchovávat žádná mláďata, je okamžitě nutné zastavit přenos těchto nemocí, protože nikdo s určitostí nemůže říct, že se nemohla náhodou přenést na nějakého z potomků. V případě že jsou postiženi oba rodiče je jistota takřka 100%. Každý porod samičky se zákalem a cukrovkou se pro ni stává ruskou ruletou. Jejich březost je pokaždé riziková a nezřídka se stává, že dochází k náhlému úmrtí během posledních týdnů před porodem. Z toho důvodu, když se u Laječky v posledním měsíci březosti ukázaly tyto komplikace, měla jsem o ni obrovský strach a proto jsou nyní tito tři čiperní prckové velkou úlevou!


Žádné komentáře:

Okomentovat