Nebezpečný "kroužek" na penisu

 Yuriho útrapy










Občas se může samečkům osmáka degu přihodit nemilý problém. Na sliznici penisu se jim zachytí vylínaná srst a nejrůznější nečistoty, které se jim začnou hromadit pod předkožkou a po nějaké době se jim kolem penisu utvoří pevný škrtící "kroužek", který je neustále dráždí k erekci a dochází k vyhřeznutí penisu, který se už nedokáže vrátit do původního stavu. 

Osmáčí penis je přirozeně úplně schovaný, pokud uvízne venku, zvyšuje se riziko poranění či infekce. Je proto neprodleně nutné tento problém řešit. Neřešený problém může vést k zánětům, infekci močových cest i ledvin, dokonce až k nekróze tkání – v poslední fázi k amputaci penisu, která často končí fatálně kvůli následnému srůstání močové trubice v rekonvalescenci.

Pokud zavčas zpozorujeme vyhřezlý penis u osmáka a zatím nedošlo k výraznému otoku a barevným změnám, není hned potřeba spěchat k veterináři. Pokud vyloučíme poranění, které bývá také častým následkem i příčinou prolapsů, můžeme za pomocí obyčejného nedráždivého lubrikačního gelu na vodní bázi, případně kuchyňského oleje zkusit penis navlhčit a opatrně mu stáhnout předkožku ještě víc směrem dolů. U našeho Yuriho se takto odhalil přímo ukázkový "kroužek" chlupů a nečistot. Naštěstí zatím nedošlo k úplnému zaškrcení a odkrvení a díky olivovému oleji šel "kroužek" snadno sundat a penis bylo možné vrátit na původní místo. Pokud to díky otoku již nejde a otok se navíc nelepší, je potřeba vyhledat veterináře, který osmákovi podá protizánětlivou znecitlivující mast, ve vážnějších případech analgetika, ATB apod. Dále je potřeba osmáka držet nějaký čas na čistém podkladu bez podestýlky, pouze na papírech či buničině. 

Vyhřeznutí (prolaps) penisu (parafimóza) ale může mít i jiné příčiny. Jednou z nich je poranění, kousnutí či také záněty předkožky, slabost tkáně, ledvinové kameny či údajně dokonce potíže s artrózou plotének. (Náš devítiletý Odinek na výhřezy ke konci života často trpěl). Při opakovaných potížích může veterinář penis zajistit korekčním stehem.

Na závěr ještě jedna hořko-úsměvná historka. 😄Už je to poměrně dávno, kdy jeden z našich osmáků – Lorien během provádění hygieny sám sebe nešikovně kousnul do penisu takovým způsobem, že si jej málem téměř ukousnul. Nadějný krásný sameček importovaný ze zahraničí, významná posila chovu. 😅 Naštěstí se tenkrát pod veterinárním dohledem vše krásně zahojilo i když se mu zplodit potomky už nikdy nepodařilo.


zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10286149/  (zdárně provedená amputace)

https://www.researchgate.net/publication/282524689_Surgical_narrowing_of_the_preputial_orifice_for_treatment_of_recurrent_penile_prolapse_in_a_degu_Octodon_degus

Žádné komentáře:

Okomentovat