Čím krmíme?

Základem jídelníčku našich osmáků je seno. Abychom jim ale přilepšili a měli jistotu, že budou mít dostatek všech živin, přidáváme jim ob den malou dávku namíchané směsi. (Malí osmáčci v růstu a březí samičky dostávají směs denně)  



+ Krmná směs
Někdy si mícháme vlastní směs, není to ale nic moc snadného. Obnáší to spoustu hledání, počítání a hraní si s procenty a poměry. Nelze jen tak míchat páté přes deváté. Krmivo, které má hodně špatně vyvážené složení a např. špatné poměry fosforu vůči vápníku, příliš mnoho obilnin apod. může nadělat vážné a nevratné škody na zdraví osmáčků. Z toho důvodu se míchání vlastní směsky nedá jen tak každému doporučit. 
Zvlášť když osmáci chovaní v zajetí nemají přístup k přirozenému vitamínu D3 ze slunečního světla, který se uměle přidává aspoň do krmiv. 

Většinou proto využijeme v rámci možností osvědčené komerční směsi - klidně i více druhů, které si už sami doplníme o bylinky, listy, travní semena, nejrůznější semínka, drobné ovocné větvičky apod. Je potřeba mít na paměti, že v přírodě se přirozená strava osmáků skládá převážně z trávy, kůry dřevin, listí, bylin a větví, všechno ostatní jako obiloviny, semena a olejniny by proto mělo být doplňkem.

Zde jsem se pokusila rozebrat osmáčí jídelníček podrobněji. 

Na trhu není krmivo, se kterým bychom byli bez výhrad spokojení, ale život je o kompromisech. Z těch lepších, se kterými máme zkušenost můžeme vyjmenovat:

Produkty JR Farm, například:
JR Farm Osmák speciál 
JR Farm Osmák Feast 
JR Farm Činčila a Osmák Grainless Health Complete
JR Farm Činčila a Osmák Grainless Health Mix
JR Farm Činčila Grainless Complete
JR Farm Činčila Speciál
Dále také: 
Cunipic Naturaliss Chinchilla & Degu 
Bunny Nature Degu Traum Basic

Versele Laga Degus Nature (když se přimhouří obě oči)

(objednáváme například  z anbio.cz, zoohit.cz, obchod.kralici.cz)

+ Přimícháváme

TRAVNÍ SEMENA
Objednáváme naše už osvědčená Rožnovská travní semena -  
např. luční směs. nebo jednodruhově: bojínek, kostřavu, jílek apod. 
Pokaždé jsme ujištěni, že semena nejsou nikterak chemicky ošetřena ani mořena. 
Pokud budete odkudkoliv objednávat, vždy se také raději takto ujistěte. 


KUPOVANÉ ČI VLASTNORUČNĚ SUŠENÉ BYLINKY
Doma sušíme například okvětní lístky růží, květy měsíčku, lichořeřišnici, sedmikrásky, šalvěj, mátu, meduňku, jitrocel, listy pampelišky, bazalku, okvětí slunečnice, březové listí, jetel, echinaceu, vojtěšku, kopr apod. 
Jednodruhové bylinky či semena objednáváme například z bylik.cz 
nebo z anbio.cz nejrůznější bylinky značky JR Farm (luční, polní apod.)
občas se podaří ulovit i sušená pampeliška v DM drogerii


RŮZNÁ SEMENA
v menší míře přimícháváme pro pestrost i různá semena: 
černucha, koriandr semeno, fenykl, kmín, kopr semeno, anýz, len hnědý, proso, světlice, sezam černý neloupaný, pískavice, mák, quinoa, ostropestřec semeno, lesknice kanárská, loupaná pohanka, quinoa, čirok, kardi, neloupaný oves, dýňová semínka, chia...
(Nenastavujeme objem, ale dotváříme pestrost!)








SUŠENÁ ZELENINA
Zeleninu většinou používáme jako pamlsek, ale dá se přimíchat i do směsi.
Sušíme vlastní, nebo objednáváme např. zeleninový mix Dromy či sušenou zeleninu z různých eshopů zaměřených na barf.


VĚTVIČKY LISTY A KŮRA
Do směsi lze přimíchat i drobné větvičky a listy. Třeba březové, lipové, jabloňové...
Co se týče větviček, tak našim osmáčkům nejvíc chutnají větvičky z jabloně. 


+ Seno

Naštěstí máme seno domácí. Plzeňská sekce  ze Šumavy a Zlínská z Beskyd. 
Obecně na seno jsou osmáci vybíraví - když už kupujeme, tak jen velice kvalitní, plné bylin a listů. Seno by mělo krásně vonět, být rozmanité, dobře skladované, suché a bezprašné. Seno nízké kvality osmáčci většinou zhodnotí jako: "dobré na podestlání" :-) Pro zdravý vývoj zubů a jako nejúčinnější způsob obrušování stoliček je seno v jídelníčku nezbytné a mělo by být k dispozici každodenně.

+ Čerstvá zelenina

Jako další přídavky na přilepšenou dostávají občas všemožnou zeleninu 
například:
mrkev + nať, paprika, okurky, rajčata, celer + nať, cuketa, brokolice, petržel (pozor! nepodáváme březím samicím ani petrželí), rukola, polníček, čínské zelí...
(Nadýmavou zeleninu podáváme vždy jen zřídka a po malinkých kouscích
i s mrkví, rajčaty, obzvlášť cherry a červenou paprikou také šetříme díky většímu obsahu cukru)






+ Čerstvá tráva, listy, bylinky a větvičky

Podle ročních období nabídneme našim myšáčkům kdejakou čerstvou dobrotu, která roste venku - listy, trávu a čerstvé větvičky stromů (klidně i kvetoucí v menším množství), hlavně pampelišky, čerstvé bylinky...
Přes zimu necháváme osmáčkům naklíčit "zelené" v květináči za oknem, např. oves, pšenici, kočičí trávu atd.
(Podáváme pouze ty druhy, které bezpečně poznáme a víme, že jsou pro osmáčky vhodné!)

+ Sušené zeleninové chipsy

Také si rádi pochutnají na plátcích sušené mrkvičky, která je k dostání v obchodech nebo lze snadno sušit i doma. Podobně je na tom petržel, červená řepa, salátová okurka, celer, cuketa, rajčata, ředkev... Výhodou je mít sušičku, my to ale zvládáme i na pečícím papíru na topení či jen tak na vzduchu. 
Tyto dobrůtky nemícháme do směsky, ale používáme jako pamlsky.

+ Pamlsky

Jako pamlsky podáváme tedy sušenou zeleninu, listy a květy sušených bylinek. 
Občas i žíhaná slunečnicová semínka (jsou méně tučnější než černá) a hrachové vločky - oběma ale šetříme kvůli vysokému obsahu tuků a bílkovin. Naši osmáčci nepohrdnou ani zrníčkem kukuřice, dýňovými semínky, vojtěškovými válečky, nejrůznějšími kupovanými zeleninovými pamlsky. Opět platí střídmost. 
U jednotlivých osmáků lze vypozorovat rozdílné chutě a libůstky. :-)  Velmi svátečně sporťáci a hubeňouři dostanou na přilepšenou i nějaký ten oříšek, ovšem pokaždé ve skořápce, která je pro ně výzvou. Bohužel osmáčci se sklonem k obezitě se musí spokojit pouze s těmi dietnějšími pamlsky. 

Velmi užitečný odkaz:

Stránky kde je velmi šikovně rozepsáno téma osmáči stravy. Pokud si není člověk jistý s dávkováním a druhem zeleniny, rostlin a dřevin, jsou tu vypsány škodlivé, vhodné a zdraví prospěšné konkrétní pochutiny osmáčího jídelníčku.

3 komentáře:

  1. Přes jaký e-shop kupujete zrní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, při nákupu směsek nejčastěji využíváme obchod zoohit, nebo zoomixpraha. Při nákupu jednodruhových zrnin pro vlastní směs pak nejčastěji využíváme obchod.kralici.cz, anebo sháníme v kamených zverimexech. Travní semena pak sháníme ve specializovaných eshopech nebo obchodech v okolí.

      Vymazat
  2. Dobrý den, jaká zrní kupujete pro vlastní směs? Nerada bych něco pomotala a tak když už dělám BARF pro psa, tak bych ráda i dělala směs pro osmáky. Děkuju :)

    OdpovědětVymazat