Průměrná osmáčí váha

Se záměrem zjistit, v jakých rozmezích se pohybují skutečné váhy našich osmáků a zjistit tak, jaká je průměrná a ideální váha, jsme oslovily chovatele na facebookové skupině "Osmák degu", aby do dotazníku zadali váhy svých osmáků.

Jak průzkum dopadl?




Získaly jsme údaje o 77 samicích a 75 samcích. Dohromady tedy o 152 osmácích.


Co udávají zdroje

Odborné zdroje uvádějí průměrnou váhu plně dospělého osmáka mezi 170 - 230 gramy. Degutopia k tomu dodává, že ideální váhový rozsah pro osmáky chované v zajetí je 220 - 250g. V přírodě se váha osmáka během roku pohybuje, protože v  Chilském létě (období sucha) trpí osmáci nedostatkem potravy a během tohoto období jejich váha klesne na minimum.


Naše výsledky 

Výsledek malého českého průzkumu potvrzuje váhy udávané ve většině zdrojů a to, že průměrný osmák, váží kolem 240g, ať už sameček, nebo samička. Obě pohlaví jsou si vzrůstem velice podobná, někdy je větší sameček, jindy samička. 

Samci se více pohybují okolo a nad zmíněným středem 240g;
samice nejvíce s průměrnou váhou nebo lehce pod.


Je zajímavé, že přesto se poměrně velká část osmáků pohybuje nad udávanou ideální hranicí 250g. 

Největší

Ne zcela běžné jsou extrémy, kdy se váha samců i samic šplhá nad 300g. Tito osmáci mají velice robustní kostry. Největší zaznamenaný osmák-sameček vážil 320g.
Ovšem do určité míry může mít na zaznamenané extrémní váhy vliv nevhodná tučná strava a nadváha osmáka. Pokud se váha vašeho osmáka pohybuje kolem tohoto maximálního čísla, je třeba se zamyslet, jestli osmáček není skutečně jen tlustý a zda-li by nebylo vhodné omezit zejména přísun tučných semen, ořechů a vydatných obilnin (kukuřice, pčenice...). 


Nejmenší

Objevují se i zdraví menší jedinci a to jak samičky, tak samci. Nejmenší zaznamenaní osmáci vážili 170g, jejich majitelé uvádí, že jsou opravdu křehké a jemné konstituce, avšak vitální a bez problémů.


Proč zjišťovat váhu osmáka?

Je dobré znát váhu vašeho osmáka v ideálním stavu - pokud je dospělý a zdravý. Vhodné je zvážit osmáka několikrát během jednoho dne, abyste vyloučili výkyvy váhy po tom, co se vydatně najedl nebo napil. (rozdíl najezeného a nenajezeného osmáčka se může pohybovat až kolem 40g)

Pokud tento údaj budete znát, můžete tak jednoduše včas přijít třeba na to, že vašemu mazlíčkovi přerůstají zoubky a špatně žere, nebo že se v jeho organizmu dějě něco jiného, co způsobuje pokles váhy a včas vyhledat veterináře, dokud ještě nemocný osmáček nebude příliš zesláblý na případný veterinární zásah. Šťastnější variantou může být zjištění, že vaše samička naopak na váze pravidelně přibírá a tedy že čeká mladé a vy se můžete těšit na přírůstky.
Váží se také mláďata po porodu - indikujete tak, jestli rostou a samice má dost mléka (v opačném případě je potřeba začít okamžitě dokrmovat). První den až dva po narození se může stát, že mláďata nepřiberou nebo váha nepatrně poklesne. A pravidelně 
se také váží čerstvě odstavená mláďata v novém domově, z kdy z důvodu stesu a mnohdy přechodu na jinou skladbu potravy mohou hubnout. (V takovém případě je potřeba nastolit výživnější stravu, vhodné je přidat do směsky ovesné vločky)

Váhu svých miláčků určitě sledujte, ale pokud jsou v dobré kondici, není třeba se obávat i nižších čísel. Otázkou pak je, zda je vhodné například množit osmáčky, kteří jsou už pod hranou nebo i extrémě nad hranou minimální a maximální váhy.

Další zajímavostí je, že i sourozenci z jednoho vrhu mohou dospět v jedince s velmi rozdílnými váhami.

Žádné komentáře:

Okomentovat