Osmáčí bydlení

Často se setkáváme s fotkami osmáčků v naprosto nevhodných ubikacích - malých, bez základního vybavení. Na základě našich zkušeností se pokusíme shrnout, jak by takové správné osmáčí bydlení mělo vypadat a co by v něm nemělo chybět.

EDIT: (27. 2. 2022) Od napsání tohoto článku uplynulo už poměrně hodně času a v některých ohledech trochu zastaral. Zkušenosti a poznatky o našich chlupatých kamarádech se neustále rozvíjí, proto momentálně prochází postupnou aktualizací. Snažme se o co nejlepší životní podmínky s důrazem na pohodu a přirozenost našich osmáčků. ;-)

1) Rozměry

Je víc možností v čem osmáčky ubytovat, jedno ale musí splňovat všechny a to dostatečnou velikost, pokud nechceme, aby se nám osmáci nudili, strádali a svůj život trávili hlodáním mříží. Osmák je poměrně akční hlodavec, proto jej nemůžeme odbýt klecí po andulce nebo akvárkem po křečkovi, jeho prostorové nároky jsou poněkud větší. Obecně lze říct, čím víc prostoru, tím lépe. Vhodné je řešit ubikaci dispozičně spíše do výšky, ale za podmínky dostatečné délky, ta je důležitá pro to, aby se osmáci měli šanci proběhnout i mimo kolotoč. Ideálně by ubikace měla mít více úrovní - plných pater, záchytných bodů, aby se předešlo zraněním z pádů. - přezdívka chilská veverka, (vznikla nejspíš díky určité fyziognomické podobnosti s veverkou, nikoliv podle způsobu života) je bohužel zavádějící, osmáci tráví většinu svého času na zemi poblíž svých podzemních nor a v nich. Občas vylezou na nějakou nízkou dřevinu, ale určitě nešplhají po stromech a neskáčou z větve na větev jako veverky. Mnozí chovatelé staví ubikace do výšky až příliš - navíc bez plných ploch, pouze s větvemi a malými stupínky, což je pro osmáky nevhodné....

Po dlouhodobějších zkušenostech většina chovatelů dává přednost ubikacím, kde je prostor pro šplhání a průlezky ve vyváženém poměru s místem pro běhání s dostatkem úkrytů. Maximální výška pro pád - čili pro šplh, pak dle zkušeností vychází kolem cca 60 cm na výšku (při pádu z větší výšky už totiž může osmákovi hrozit smrtelné zranění). Pokud má chovatel vysokou voliéru/klec, doporučuje se přepažit ji řádnými policemi nebo aspoň "záchytnými" hamaky. Ideální je však plné patro s průchody. 

Doporučený rozměr aspoň 100x100x50 a více.
S vyšším počtem osmáků úměrně stoupají i prostorové nároky! Každý z nich by měl mít možnost si v ubikaci najít koutek jen sám pro sebe.

Za naprosto minimální rozměr pro dva osmáky se považuje cca 80x70x45cm (za podmínky velkého patra, tlustších větví, členění, prolézaček, úkrytu a dostatečně velkého kolotoče a časté možnosti se proběhnout po zabezpečené místnosti). 

Zde si můžete jednoduše ověřit, zda je Vaše ubikace dostatečně velká a pro kolik osmáčků je ještě komfortní:
(W= width - ŠÍŘKA, L= lenght - DÉLKA, H=hight - VÝŠKA) 
http://www.degutopia.co.uk/deguhouse.htm


2) Osmáčí bydlení je vhodné umístit:

  • mimo průvan
  • mimo nadměrně hlučné prostředí
  • mimo přímé slunce bez  možnosti se schladit v horkých měsících
  • mimo ložnici (ne každý je takový šílenec jako já :-) )
  • mimo vlhké a tmavé prostředí 
  • do společnosti lidí pro lepší socializaci

3) Typy bydlení:

klece

Je třeba pamatovat na jednu důležitou věc, před osmáky neobstojí žádný plast! Z toho důvodu jsou běžně prodávané klece s plastovými dny nevyhovující. Jsou osmáci, kteří si plastových van nevšímají celý život, ale u většiny dřív nebo později poslouží jako brána na svobodu. Nenechte se zmást, stačí aby to jednoho dne některého z nich napadlo. :-)
Jako nejelegantnější řešení tohoto problému se nám osvědčila kombinace klece + terária.
Jedna z našich klecí má skleněný spodek lepený u sklenáře na zakázku a ta druhá je uzpůsobená na akvárium již existující. Je víc způsobů usazení klece, nám se osvědčily již od sklenáře dovnitř akvária/terária vlepené skleněné lišty. V případě, že je akvárium trochu menší než je klec, vyřešili jsme to dovnitř klece přišroubovanými dřevěnými latěmi, které poslouží jako rám viz. fotky níže.

vnitřní skleněné lišty
+na osmáčky je hezky vidět
+klec je dobře odvětrávaná
+akvárium chrání před průvanem
+nevyhazují seno a podestýlku tolik ven
+snadné uchycení větví a prolézaček
+mříže jsou samy o sobě průlezkou
-u některých osmáků nepříjemný zvuk hlodání mříží 
-poněkud složitější manipulace se skleněným spodkem 
(my jej čistíme přímo na místě)

Další možností jsou již hotové klece s plechovou vanou, nebo svépomoci oplechovat hrany plastového dna, či potáhnout pletivem. 

U klecí je také třeba věnovat pozornost rozteči mříží. Pokud počítáme s odchovem miminek, neměla by přesáhnout 1,5 cm. Pro dospělé osmáky je maximum 2 cm. Klec s většími mezerami by už bylo nejspíš potřeba obalit pletivem. 

K dostání jsou na trhu i klece určené hlodavcům, které problém s plastem vyřešily kovovou mřížkou položenou na plastové vaničce. Bohužel, je to zcela nevhodné řešení. Chůze po mřížích je nepřirozená, nepohodlná, nehledě na mnohem větší nepořádek kolem klece, kterému nebrání žádné stěny. Mřížka navíc zbytečně ukrojí z celkové výšky klece a hlavně zabraňuje osmáčí přirozené potřebě hrabat, zahrabávat si potravu. Ta také nesnědená společně se senem propadává zbytečně skrze onu mříž. 
skleněný spodek dělaný na míru u sklenáře, klec se posadí na skleněné lišty..
Klec přizpůsobovaná užšímu akváriu pomocí přišroubovaných dřevěných latí.
Celkový rozměr: 120x100x50

Terária a vitríny

Další z možností osmáčího bydlení jsou terária a skleněné vitríny. V tomto případě je potřeba dobře promyslet odvětrávání, aby se podestýlka nepařila, neplesnivěla a teplota uvnitř, aby byla vyhovující například i v letních měsících. Často se používá kombinace s pletivovou mřížkou či perforovaný plech. 

+efektní vzhled
+žádné znečištění kolem ubikace
+méně zápachu (neplatí při otevření)
+žádné hlodání mříží
+na osmáčky jde krásně vidět
-problémová cirkulace vzduchu
-u vitrín vyšší pořizovací cena
-komplikovanější uchycení větví, průlezek a vybavení
-složitější čištění a manipulace


Voliéry / skříně

Velmi vhodné jsou pro osmáčky svou velikostí i možnostmi otevřené voliéry či skříňové voliéry, ať už vyrobené svépomocí či na zakázku. Dobře poslouží i průmyslově vyráběné voliéry např. pro větší papoušky nebo činčily, (pohlídat rozteč mříží). Na internetu je nepřeberné množství inspirace. Je třeba se vyhnout plastovým dílům a u dřeva počítat s jistými opatřeními proti okusu a vsakování moči nebo se smířit s menší životností.

naše aktuální vysněná největší voliéra sestávající ze 4 boxů (4x 120x100x60), které jsou uvnitř průchozí. Korpus jsme nechali dělat u truhláře na zakázku a vnitřní vybavení včetně polic a osvětlení už je homemade. 


Já sama jsem se svépomoci pustila před lety do výroby skříňové voliérky, kterou jsem ale nevyráběla od píky, ale zrecyklovala jsem starší prosklenou skříňku z druhé ruky. Abych zajistila dobrou cirkulaci vzduchu, prořezala jsem boční stěny přímočarou listovou pilkou a místo plných stěn zevnitř natáhla pletivo z železářství 1x1cm, zevnitř proto, aby se osmáčí zoubky neměly šanci dostat k jakékoliv hraně. Dřevo je totiž v jejich režii jen o cosi málo trvanlivější než plast. 
V polici uvnitř jsem také prořezala otvory, které propojily spodní i vrchní část ubikace. Jako ošetření dřeva proti vsakování moči a různých nečistot a zároveň dobré omyvatelnosti povrchu jsem použila samolepicí PVC tapetu, která může být zároveň i efektním prvkem. Stejně dobře by posloužil šetrný bezbarvý lak na dětské hračky. Skleněná dvířka jsem preferovala díky lepší viditelnosti do osmáčího obýváku a díky minimalizaci nepořádku kolem ubikace. Prostě nejlepší televize vůbec :-). K osmáčkům je výborný přístup, a taky se skříňka dobře čistí. Díky dle potřeby navrtaným háčkům lze vše libovolně dobře uchytit. Jako zábrana na vyhazování podestýlky slouží pás plexiskla, který v budoucnu plánuji udělat vysouvací, aby bylo čištění ještě snadnější a efektivnější. Jako nesporný klad se ukázala velmi nízká výrobní cena a také to, že jsem nepotřebovala vesměs žádnou pomocnou ruku. :-)


skříňová voliéra, rozměry 110x90x45





Jelikož, se mi takto vyráběná voliéra osvědčila, vrhla jsem se do tvorby ještě jednou. Podařilo se mi najít skříňku z druhé ruky velmi podobného vzhledu a stejných rozměrů. 
S několika málo rozdíly a vylepšením vznikla takováto voliérka č. 2, ke které jsme přistavěli průchozí menší nástavbu:

4) Základní vybavení

  • tlustší větve na šplhání a okus - (jabloň, hrušeň, třešeň, líska, bříza, olše, hloh, lípa) Tenké větvičky slouží osmákům jako velmi vhodná potrava, proto je dobré jim je často dávat k dispozici klidně i s listy. Jako vybavení klece poslouží opravdu spíš silnější větve, po kterých osmáci velmi rádi šplhají a zároveň velmi dobře slouží k obrušování neustále dorůstajícím zubům.

  • patra - Každá ubikace, ať už je to klec nebo voliéra, by měla být dostatečně členitá a obsahovat plné plochy, patra a police, které pomáhají vhodně využít prostor a navíc slouží jako záchytný prvek, aby se předešlo zraněním z pádů. Mřížová patra nejsou vhodná kvůli nepřirozenému a pro chůzi nepohodlnému povrchu u který může zapříčinit různé zlomeniny či otlaky tlapek. Nám se nejvíc osvědčila dřevěná patra, která je dobré natřít bezbarvým lakem pro dětské hračky (čistím vodou s octem) nebo rovnou lamino desky, které už mají poměrně odolnou nenasákavou povrchovou úpravu a na rozdíl od dřeva se dobře čistí. Pro přichycení patra ke kleci se osvědčila kombinace vrutu a podložky - viz. obrázek. Jako zábranu proti okusu používáme Lkové hliníkové profily, které jsou běžně dostupné v hobby marketech či větších železářstvích. 
  • plošinky - používáme nejrůznější kuláčky z kmene stromu (možno zavěsit na řetízky jako houpačku), slaměné a proutěné ošatky a košíky, různé visací (spojované drátem ne provázkem) dřevěné mosty či můstky (není nic složitého si vyrobit doma).


  • úkryt - osmák by měl mít dostatečně prostorný domeček, měl by mít možnost úplného soukromí. Na trhu jsou domečky ze dřeva, ze sena a trávy, keramiky. Lze použít i dutiny stromů, které jsou velmi efektní, stejně dobře ale poslouží i kartónová krabička, která se snadno stane i vítaným rozptýlením.



  • Napáječka - nám se nejvíc osvědčily napaječky skleněné s kovovým uzávěrem, které mohou být i vevnitř klece. Na trhu jsou lépe dostupné plastové  kuličkové napáječky s kovovým hrotem, už se nám ale párkrát stalo, že na ni sem tam osmáčí zoubek dosáhl.

  • misky na jídlo - je dobré mít v kleci aspoň tolik mističek, kolik je osmáků, není totiž žádná výjimka, že i nejlepší přátelé se u jídla perou a soupeří. Vhodné jsou těžší keramické či kameninové, které osmák nepřevrhne, nebo závěsné kovové, do kterých nebudou házet nepořádek. Osmáci ve skutečnosti mističky ani nepotřebují, mnohem přirozenější způsob je poházení směsi jen tak volně, osmáci se tím zabaví a navíc odpadává problém s peroucími se jedlíky.

  • kolečko na běhání - někdo nemusí považovat jako základní vybavení. My jej tam, ale řadíme, protože zajišťuje zdravý pohyb a radost z pohybu, kdykoliv si osmák vzpomene. (Zde zajímavý článek o studii, jestli vlastně běhají hlodavci pro radost nebo jen z nějaké nudy a rutiny.)
    Kolotoč pro dospělého osmáka by určitě neměl mít pod 25cm v průměru kvůli přirozenému pohybu a zdravé páteři začíná ideální rozměr na 30cm.
    Naši osmáčci už téměř všichni běhají v tichých a bezpečných nerezových kolotočích domácí výroby, od našeho šikovného kutila. Díky odolnému materiálu jsou takřka nezničitelné a díky ložisku jsou krásně tiché. V případě zájmu je možné nám napsat o kontakt.


    Jedna z dostupných možností v obchodech jsou trvanlivé síťové kovové kolotoče. Jejich nevýhodou je větší riziko i vážného úrazu díky nůžkovému efektu a nutnost pravidelného promazávání. Náš Igorek si v něm přerazil ocásek, který dělal dlouhodobě zdravotní neplechu až bylo nakonec nutné jej amputovat, víme bohužel i o fatálních zraněních).
    Jako nejbezpečnější a bezhlučný kolotoč na trhu se osvědčil
     tento dřevěný. Je nutné, ale udělat pár antidestruktivních opatření jako je natření bezbarvým lakem na dětské hračky (není nutné poměrně snadno se dá čistit vodou s octem) a zabezpečení navrtanými nýtky s kulatými podložkami proti okusu.
    POZOR!!! Díky tragickým zkušenostem našich přátel a málem i nás samotných, rozhodně nedávejte kolečko k dispozici mláďatům zvlášť ne kolotoče s nůžkovým efektem! Malým osmáčkům se mohou kolotoče stát osudným. Snadno se zaklíní, zapadnou, zaškrtí a zraní. Kolečko dáváme k dispozici až mláďata odrostou. Cca po 3. měsíci věku kdy přesáhnou aspoň 120g. 
Kdysi jsme měli i podomácku vyrobený kolotoč z plechové dózy a kuličkového ložiska. Akorát není úplně snadné najít plechovou dózu větší než 25cm v průměru.  Zde je video návod na jeden podobný.
  • podestýlka - z ozkoušených můžeme doporučit dřevěné peletky jako např. tyto, kukuřičnou podestýlku či konopné pazdeří. U chovatelů je také velmi oblíben třeba Asan. Další variantou jsou hobliny, čistá sláma a různé kombinace. Je třeba ještě upozornit, že hobliny a piliny nejsou to samé. Hobliny vznikají hoblováním a mohou být různě dlouhé. Oproti tomu piliny vznikají pilováním a nejsou z hlediska prašnosti příliš vhodné, mohou zapříčinit problémy s dýchacími cestami nebo záněty očí.

5) další vybavení:

Vybavení klecí je dobré vždy po nějakém čas vyměnit nebo přeskládat, osmáci jsou velcí zvědavci a průzkumníci a takové vytržení ze stereotypu nadšeně přivítají.
  • běhací talíř - horizontální alternativa kolotoče. Náš kutil pro naše osmáčky vyrobil i nerezové běhací talíře, které se také skvěle osvědčily:

     Zde je i jeden DIY návod na běhací talíř, který najdete ZDE.

  • papírové roury - dají se sehnat v obchodech s koberci apod. Nabízí rozmanité použití jako průlezky, houpačky, labyrint.


  • hamaka - velmi oblíbeným pelíškem osmáků je závěsný hamak, nebo látkové závěsné domečky. Existuje více variant. Lze je koupit již hotové, anebo s trochou zručnosti se pustit do výroby vlastního. Naprosto dostatečně poslouží i ustřižený kus ručníku. plyšového potahu, flauš, nebo teploučké staré mikiny, kapuce apod., který se jednoduše zavěsí na svírací špendlíky, žabičky či karabinky. POZOR!!! rozkousané hamaky nenechávejte v ubikacích! Nepoužívejte materiály, které se pářou na dlouhé nitě, pleteniny apod. osmákovi hrozí zamotání končetiny. Takovéto neštěstí může končit amputací, až bohužel nejhůř. 
  • jesličky na seno - seno zůstane déle čisté a ne součástí podestýlky
  • koupelna - osmákům bychom měli umožnit se občas vykoupat v jemném písku, tak jak to dělají v přírodě. Písek má jak funkci sociální - pachovou, tak i očistnou. Naši osmáci mají většinou koupelnu přímo v ubikaci v podobě skleněné dózy, nebo staré zapékací skleněné mísy. Osmáci ale písek brzo znečistí, proto bohatě stačí jim jej na nějaký čas nabídnout a zase vyndat.
  • kameny - pro rozmanitost a přírodní vzhled
  • Samorosty
  • kokosové skořápky
  • silná lana
  • kartonové krabice a ruličky z toaletního papíru na roztrhání a pelíšek
  • dřevěné okusovací hračky - fantazii se meze nekladou
  • osvětlení - osmáčci velmi ocení, když se pár hodin denně budou moct nahřát pod žárovkou. Ve volné přírodě se rádi vyhřívají na sluníčku. Nic se ale nemá přehánět, protože by pěkně zlenivěli, proto se jim svícení musí regulovat - dobrým tipem je časovač. Na osvětlené osmáčí ubikace je navíc moc pěkný pohled. Horká žárovka a dráty musí být samozřejmě řádně zajištěny.
    Je možné použít i omezeně slabší UVB/UVA žárovku kvůli vstřebávání vitamínu D, který osmáčci v divoké přírodě přirozeně přijímají díky slunečnímu záření, a který je nezbytný pro správné fungování metabolismu fosforu a vápníku v těle a tím významně podporuje správnou mineralizaci kostí a zubů. 

dřevěný visutý mostek spojovaný drátkem
interiér naší skříňové voliéry
košík zavěšený na řetízcích a vystlaný senem - fajn houpačka
spokojená Lajka v papírové rouře
v hamaku se spinká nejlíp!
Tundra jde do koupelny
Výborný TIP! Jednoduše si vyrobte visutý mostek z dvířek pomocí drátku nebo řetízku. Skvělý pomocník i při ochočování .
stupínek trojnožka
mini zahrádka
papírové ruličky z mikrotenových sáčků jako visutý mostek

Způsob, jak uchytit v kleci dřevěné poličky. Vrut + podložka.

světlo teplo pohoda :-)







Žádné komentáře:

Okomentovat