Osmáci hřešit nepotřebují! :-)

Každý chovatel chce svému mazlíčkovi občas přilepšit nějakým tím mlsem, ne zřídka ale sáhne po pochutinách pro naše malé veverky ne zcela vhodných, často až krajně nevhodných, ať už z nevědomosti, lenosti či laxnosti. 



Do této kategorie spadá:

  • sušené ovoce (tabu)
  • ovoce (menší zlo, než sušené, ale také tabu)
  • lidské jídlo (tabu)
  • oříšky (jednou za čas ve skořápce neuškodí)
  • hlodací tyčinky pro hlodavce ( Je třeba pohlídat čím je tyčinka lepená, velmi často je to sladká melasa, JR Farm například vyrábí i vhodné tyčinky )
  • svatojánský chléb - neboli rohovník obecný - neboli karob (obsahuje více než 50% cukru a v potravinářství se používá jako náhražka kakaa, často jej výrobci krmiv přidávají zcela nepochopitelně i do směsí určeným osmákům, jak vypadá můžete vidět zde)

Osmák se dostal do povědomí lidí hlavně díky své zvláštnosti, kterou je velká náchylnost k onemocnění zvaném cukrovka, kterou u něj způsobuje strava bohatá na cukry a tuky s nedostatkem vlákniny. Je to velmi vážné onemocnění, které nezřídka vede k předčasné smrti osmáků. Více informací o tom jak to s nimi a cukrovkou vlastně je najdete v "Můj degu cukrovku nedostane..."

Ve svém přirozeném prostředí je osmák adaptovaný na opravdu málo výživnou potravu, tvoří ji převážně kůra stromů, větvičky, listí, traviny, seno, kořínky, byliny apod., na to bychom měli brát zřetel i při sestavování jídelníčku v domácích podmínkách. Ne jinak tomu je i při výběru pamlsků na přilepšenou. Existuje velké množství zdravých a vhodných pamlsků, které osmáci zbožňují a navíc jsou velmi dobře dostupné. V článku Čím krmíme? jsou uvedeny příklady, které se nám osvědčily. Pokud je však Váš osmák krmen převážně tučnou a obilnou stravou jako např. směskami pro hlodavce bohatými na obilniny, slunečnici, kukuřici, různé barvené pekárenské kousky apod. tak je pravděpodobné, že po vhodném pamlsku v podobě sušených bylinek, sušené zeleniny, slunečnicovém semínku, dýňovém semínku či právě zrníčku kukuřice ani nevzdechnou. 
Zvláštní kapitolou samou o sobě je osmák a lidské jídlo. Lidské jídlo jako tvrdé pečivo, piškoty, sušenky, tyčinky, knackebroty, cornflakes, křupky nemají v osmáčím jídelníčku žádné opodstatnění, obsahují spoustu aditiv, skrytých cukrů!, tuků, jednoduchých sacharidů atp. Osmák nepotřebuje degustační zážitky, to co v životě neochutnal, mu určitě ke štěstí nechybí. Často lze zaslechnout věty typu: "Pokud mu sladké nedávám každý den, je to v pořádku," "Náš osmák se dožil vysokého věku a dostával piškoty pravidelně." Je to sice všechno hezké, ale nikdo z nás neví jaké predispozice k cukrovce, šedému zákalu atd. má zrovna ten náš osmák a to, že měl někdo štěstí není argument. Málo kdo zná aspoň rodiče svých osmáků, natož prarodiče a jejich zdravotní stav. Dědičnost není přímočará, někteří osmáci jsou jen skrytí nositelé problematických genů, nemoc se může objevovat ob generace apod. Je to na každého uvážení, my ale hazardovat nebudeme. Jsme si dobře vědomy, že chováme zvířátko se specifickými potřebami, které je plně odkázáno na naši péči. Osmáci rozum nemají, sní takřka vše co jim nabídneme, rozum bychom měly mít my. ;-)

edit: Článek o cukrovce u osmáků již k přečtení zde! 

Žádné komentáře:

Okomentovat